Alles wat u altijd al over Oranje wilde weten, met nooit eerder genoemde details en samenvattingen

Aangepast zoeken

Met dank aan Patricia Bonink van Communicatiebureau Oranje

Meer over Oranje?


Geschiedenis
Oranje is een combinatie van rood en geel. Rood staat voor activiteit en gevoel, geel voor het intellect. Afhankelijk van de mengverhouding domineert of het ene of het andere aspect. Oranje hoort bij de zon en het metaal goud. Het is een vrouwelijke kleur en wordt daarom door mannelijke wezens vaak zeer begeerd.
Oranje kleurstoffen worden in het Oosten gewonnen uit het kruid geelwortel, dat een zeer rijke traditie kent. Geelwortel leverde een kleurstof die het mogelijk maakte om textiel een schitterend oranjegele kleur te geven. Het enige nadeel was echter dat de kleur niet lichtvast was. Ook het voor vele doeleinden bruikbare henna is al sinds oertijden voor de bereiding van kleurstoffen gebruikt. In de Oudheid werd het gebruikt als schmink en voor het verven van haren en nagels.
De kleurstof zit in de bladeren, die meestal gedroogd en verpoederd worden en vervolgens tot een stroperige vloeistof geroerd. Nadat het minimaal twaalf uur onberoerd gestaan heeft, wordt het direct op de harm gesmeerd of met water verdund en een half uur gekookt, waardoor een prachtige oranje kleur ontstaat. In de Oudheid was het gebruikelijk om oranjekleurige bloemen op graven te planten als een zoenoffer om de goden gunstig te stemmen.
Oranje is een zeer warme kleur die geassocieerd wordt met zon, warmte en zuidelijke landschappen. Ook is er een sterke associatie met vuur. De lekkende vlammen hebben een mooie geel-oranje tint, terwijl het vuur zelf rood gloeit.
Oranje is een zeer warme kleur, die vooral in India een sterke aantrekkingskracht uitoefent op mensen die spiritueel zoekende zijn. Het is dan ook al duizenden jaren de kleur van het boeddhisme. Zowel in het mahayana-boeddhisme, dat uit Tibet stamt, als in het hinayana-boeddhisme, nog steeds de heersende godsdienst in Sri Lanka, heeft het oranjekleurige habijt van de monniken tot op heden nog niets aan betekenis ingeboet. Oranje wordt door boeddhisten sinds oudsher gezien als de kleur van de rijzende zon, sym-bolisch voor het geestelijk en spiritueel ontwaken.
Het dragen van oranje kleding helpt de spiritueel zoekende op zijn levensweg, doordat het hem op ieder moment herinnert aan het doel van zijn reis. Oranje is verder symbolisch voor de transformatie van lichaamseigen energieën in kosmische krachten, wat bijvoorbeeld in het tantrisme het hoogste doel is. In Sri Lanka is het dragen van een oranje habijt ook tegenwoordig nog een teken dat men de gelofte heeft afgelegd. De monnik mag het oranje gewaad zijn leven lang niet meer afleggen. Het verven en maken van deze gewaden met hun bijzondere tint oranje is exclusief voorbehouden aan kloosterververijen. Het is voor 'gewone burgers' ten strengste verboden om oranjekleurige kleding te dragen.

De verschillende tinten oranje
Oranje is een secundaire kleur, die ontstaat door vermenging van geel en rood. Zit er evenveel rood als geel in, dan is het een warme en harmonieuze kleur. Zit er meer rood in, dan is het oranje nog warmer en doet denken aan de stralen van de zon. Heeft de kleur geel de overhand, dan wordt de uitstraling al minder harmonieus en krijgt eerder iets boosaardigs en gewelddadigs.

Associaties met de kleur oranje
Oranje staat ook voor licht en rijkdom en de zonnige kant van het leven. Het is een kleur met een licht stimulerende eigenschap, ook seksueel, waarbij de nadruk echter veel meer op het gevoel ligt dan bij de kleur rood. Hoe meer rood erin zit, des te overheersender de uitstraling. Oranje staat voor kracht, energie, jeugdigheid, plezier
en creativiteit. In de schilderkunst wordt lichtoranje vaak als lichaamskleur gebruikt. Vanwege zijn warme, bevallige, haast majestueuze uitstraling wordt oranje op schilderijen dikwijls gebruikt voor zonsondergangen die het hele tafereel domineren. De kleur is een combinatie van de schittering van geel en de vitaliteit van rood en kan daarom een situatie overheersen zonder schaduwzijden op te roepen.
Evenals in het planten- en dierenrijk wordt oranje ook in het dagelijks leven als een waarschuwingskleur gebruikt. Mensen die op snel- en andere wegen hun werk moeten doen, dragen veelal oranje signaleringstekens, net als 'klaar-overs'. Vaak versterkt men het effect nog met fluorescerend oranje, doorsneden met witte strepen. Een oranje stoplicht betekent dreigend gevaar. Bij ons is oranje ook de kleur en benaming geworden voor nationale sportteams, bijvoorbeeld van voetballers of hockeyers, terwijl we op een nationale feestdagen uitbundig met oranje vlaggen wapperen. Westerse modeontwerpers lijken steeds vaker traditionele Aziatische kledingstukken en kleuren als voorbeeld voor hun collecties te nemen en verblijden ons met kleuren zoals feloranje en met kerrie-, kaneel- en saffraanachtige tinten.

Oranje in het planten- en dierenrijk
Hoewel insecten een voorkeur voor blauwe en gele bloemen hebben, zijn er in de natuur ook enkele oranjekleurige bloemen, bijvoorbeeld de Goudsbloem, Oost-Indische kers en het Afrikaantje. In tegenstelling tot insecten zijn vogels bijzonder gevoelig voor rode en oranje tinten. Vogelbloemen (zo genoemd omdat de bestuiving door vogels geschiedt) ruiken niet zo sterk en bevatten een relatief grote hoeveelheid nectar.
In de wereld der dieren is oranje voornamelijk een waarschuwingskleur. Vaak diem het om bepaalde instincten te activeren. Hongerige nestvogels openen bijvoorbeeld hun snavel en door het dan zichtbare oranje, roodoranje of rood wordt het voederinstinct van de ouders aangesproken. Jonge vogeltjes die hun snavel openen en bedelen worden gevoederd, de anderen worden uit de groep verbannen en uit het nest gegooid, vermoedelijk omdat ze ziek zijn.
 
De kleurstof oranje zit in onder andere in de volgende groenten en vruchten: tomaten, wortelen, pompoenen, sinaasappels, mandarijnen, nectarines, perziken, abrikozen en duindoorn.


Het oranje type
Het oranje type is impulsief, levenslustig en vrolijk. Zijn activiteit en dadendrang werken vaak aanstekelijk op anderen. Lukt echter iets niet zoals hij het zich had voorgesteld, dan is hij snel ontmoedigd en stopt er simpelweg mee. Deze zwakte wordt nog versterkt door zijn perfectionistische inslag. Toch is het oranje menstype in wezen evenwichtig en op verzoening gericht. Doordat hij zich zo goed in anderen kan verplaatsen, zal hij vaak genoeg ruzies van anderen beslechten. Hij helpt waar het nodig is en is dankzij zijn grote participatiedrang en hartelijkheid een grote steun voor zijn vrienden.
Het oranje type vindt het moeilijk om iets serieus te nemen en heeft er een hekel aan urenlang over iets te moeten piekeren. Hij is meer op luxe en een lekkere keuken gesteld. Dit type straalt warmte en passie uit en maakt graag gebruik van zijn charme om anderen voor zich in te nemen en te enthousiasmeren. Dat wil echter niet zeggen dat dit een opvallend kordaat type is of, sterker nog, een doordrammer. Hij weet vaak precies hoe ver hij in een bepaalde situatie kan gaan. Als hij verliefd is, geeft hij zich volledig over.
Van nature is het oranje type eerder wat extravert. Hij geniet van zijn rol als amusante gastheer en is op vakanties een zeer geliefd persoon. Hij is optimistisch, op contacten gesteld en een echte levensgenieter.


Te weinig oranje
Mensen met een gebrek aan oranje hunkeren sterk naar erkenning en genegenheid. Ze zullen geen middel schuwen om het te krijgen. Als ze voor hen belangrijke mensen leren kennen, zullen ze direct proberen uit te vinden hoe ze zich geliefd kunnen maken en wat ze moeten doen om op te vallen. Ze passen zich bij hun interesses en behoeften aan. Hoe meer iemand voor hen betekent, des te grotere moeite doen ze om zich aan diegene aan te passen. Slagen ze er niet in het gewenste gevoel van warmte en genegenheid los te maken, dan gooien ze er nog eens een schepje bovenop. Overdrachtelijk gesproken gedragen zij zich als een kameleon. Ze wisselen weliswaar niet letterlijk van kleur, maar hun aanpassingsvermogen kent nauwelijks grenzen.
In het verlengde daarvan ligt de neiging de eigen identiteit volledig prijs te geven.Wanneer ze op iemand verliefd worden zijn ze zelfs bereid zichzelf te verloochenen en hun eigen belangen en voorkeuren volledig op te geven. Maar hoe vaster de relatie wordt, des te sterker komen hun eigen wensen en behoeften weer naar boven. Het leidt onwillekeurig tot conflictsituaties en met de dag groeit het gevoel dat ze zich van deze - zelf gecreëerde - dwangbuis moeten bevrijden. Vaak resulteert het zoeken naar bevrijding in een vicieuze cirkel, aangezien vrijheid zou betekenen dat ze de voor hen zo belangrijke bevestiging zo kwijt zijn, juist nu die een integraal onderdeel van hun leven aan het worden is, waar zij bovendien hun kracht en energie aan ontlenen.
Bij mensen met een tekort aan oranje is het zoeken naar beperkingen dus eigenlijk voorgeprogrammeerd. Krijgen ze ondanks alle inspanningen niet de gewenste erkenning, dan voelen zij zich nutteloos, overbodig, depressief en minderwaardig.


Te veel oranje
Mensen met te veel oranje energie zijn veelal onbeheerst en worden door blinde eerzucht gedreven. Ze weten op nagenoeg geen enkel terrein maat te houden, ook niet op seksueel gebied of wat eten betreft. Ze willen anderen per sé overtroeven en daartoe schuwen ze geen enkele list of tactiek. Ze maken vaak een arrogante en trotse indruk. Ze willen het liefst overal 'de eerste viool' spelen en in een relatie claimen ze excessief veel eigendomsrechten. Hun gedrag wordt vaak mede bepaald door dwangmatigheden. Ze hebben een turbulent, onevenwichtig karakter.

Corresponderende organen
Voortplantingsorganen, nieren, blaas, bloed en lymfestelsel.
Heilzame lichamelijke effecten
In geval van een zwakke libido, steriliteit, frigiditeit, gebrekkige eetlust, verstopping, maagkrampen, menstruatieklachten, chronische en acute bronchitis, onvoldoende werkende schildklier, verstopte milt, ter activering van de klieren en lymfecirculatie, ter versterking van longen, ademhaling, hart en nier- en blaasactiviteit, ter stabilisering van de bloedsomloop en om gifstoffen sneller uit te scheiden.


Werking en toepassingen
Oranje is een zeer warme kleur, die vrolijk en rustig stemt en het nodige zelfvertrouwen schenkt om de taken van alledag aan te pakken. Zeer gesloten mensen zullen zich in een oranje omgeving meer bloot geven en angsten van zich of zetten. Ook zullen zij dan makkelijker contact zoeken met anderen. Oranje is een combinatie van het vitale rood en het geestelijk stimulerende geel en fungeert als intermediair tussen lichaam en geest. Het werkt inspirerend en activerend. Het is daarom een kleur die zeer geschikt is voor men-sen die futloos zijn en zich voortdurend moe of opgebrand voelen. Oranje verbetert de stemming en plaatst alles in een positiever licht.
De kleur kan de kansen van de vrouw op bevruchting verbeteren en de kwaliteit van het zaad van de man positief béinvloeden. Het is een stimulerende kleur voor mensen die zich geremd voelen in het minnespel. Het neemt remmingen en spanningen langzaam weg en geeft het liefdesleven een zachter en gevoeliger karakter. Tijdens de overgangsjaren heeft oranje een evenwichtscheppende werking op vrouwen die last hebben van sterke stemmingswisselingen en hormonale veranderingen. Het neemt bovendien spanningen weg, wat goed is voor de spieren, maagkrampen en men-struatieklachten.
Het versterkt de botten en is goed voor tanden, kiezen, nagels en haren. Oranje is de kleur van calcium en is daarom van groot nut tijdens de zwangerschap en de periode waarin de borst gegeven wordt.
In het algemeen kan gezegd worden dat oranje het immuunsys-teem versterkt en de lichaamseigen afweerkrachten activeert.


Naast kleurvisualisatie, kleurademhalen, kleurbaden en het drinken van met oranje energie opgeladen water kunnen we meer doelgericht bestralen met oranje licht:
1. bestraling van het gehele lichaam in geval van:
melancholie, lethargie, depressiviteit, vermoeidheid, uitputting duur: 15 minuten
2. bestraling van de navelchakra in geval van: gebrek aan eetlust, maagkrampen, frigíditeit en steriliteit duur: 20 minuten
3, bestraling van keel- en navelchakra in geval van:
angst en beklemming duur: beide 10 mínuten
4. directe bestraling van het lichaamsdeel in geval van:
een onvoldoende werkende schildklier, bronchitis, stagnatie van de aanmaak van moedermelk en ter versterking van het hart duur: 15 minuten
5. geen bestraling in geval van: mensen die geïrriteerd zijn en een cholerisch karakter hebben of geneigd zijn te veel te eten.


Oranje kleding
Oranje kleding maakt iemand moediger en vastbeslotener. Het is de kleur die ons opgewekt en rustig stemt en onze activiteiten ondersteunt. Het neemt het gevoel weg dat we opgebrand en vermoeid zouden zijn. Oranje als kleur van de communicatie vergemakkelijkt het leggen van contact met anderen en stimuleert de conversatie. Wie depressief en melancholisch is, heeft baat bij het dragen van oranje kleding. Ook in geval van spijsverteringsproblemen kan deze kleur in het middelste deel van het lichaam positieve effecten sorteren. Oranje kleding kan zwakke kinderen die nergens aan mee doen en weinig eetlust hebben vrolijker stemmen en gezond doen eten.

Uitleg voor de kleintjes:
Kleuren hebben allemaal hun eigen energie. Ze bibberen allemaal op hun eigen manier. En die verschillende soorten bibbers passen weer bij de bibbers van de chakra's. Ze zitten op dezelfde trillingsfrequentie. Bij iedere chakra hoort een kleur: Rood bij de onderste chakra, oranje bij de tweede, …
 
Oranje
Oranje is een warme kleur die zorgt dat je minder snel bang bent. Het zorgt ook dat je lichaam goed kan vechten tegen ziektes. Als je oranje draagt, een oranje edelsteen, kunnen ruzies met anderen sneller opgelost worden omdat je er eerlijk tegenaan kijkt.
Carneool is een steen die bij de 2de chakra past.


Uit de Dikke van Dale:


cha·kra
(het ~)
1 elk van de zeven centra van spirituele energie in het menselijke lichaam [volgens de yogaleer]


 

Meer over Oranje?